Waar varen we?

Op de Zuideinderplas van de Nieuwkoopse Plassen worden de zeillessen gegeven.

Heerlijk rustig en in een prachtige natuur.

Klik hier voor de route naar het vertrekpunt

De Nieuwkoopse Plassen is een prachtig natuur- en recreatiegebied!

Even wat achtergrondinformatie:

Het totale gebied is 1400 hectare groot en wordt omsloten door de dorpen Nieuwkoop en De Meije. De plassen zijn vanaf de 16e eeuw ontstaan door vervening van het gebied. Inmiddels uitgegroeid tot een waar paradijs voor de recreant en natuurliefhebber.

Je kunt er heerlijk varen met zeilboot, sup, kano, (elektro-)motorboot, of een hengeltje uitgooien in de hoop een snoek, snoekbaars of karper aan de haak te slaan. In strenge winters kun je er prachtige schaatstochten rijden. Ook ijszeilen wordt dan enthousiast bedreven en de boten hiervoor worden in Nieuwkoop gebouwd. Mensen uit de wijde omgeving komen massaal naar Nieuwkoop voor deze winterpret!

De Nieuwkoopse Plassen zijn een beschermd natuurgebied. Dat betekent dat niet iedere plek toegankelijk is voor publiek, omdat er zeldzame vogels broeden, of kwetsbare planten groeien.  Op korte afstand van de Dorpsstraat van het dorp Nieuwkoop liggen twee zeer uitgestrekte en vrij ondiepe veenplassen, de Noordeinderplas en de Zuideinderplas. Van het lintdorp De Meije bij de watertoren Het Potlood naar Nieuwkoop loopt een fietspad, het Meijepad, dwars door de Zuideinderplas, met in het midden een houten brug (kwakel) om scheepvaart van het ene deel naar het andere deel van de plas mogelijk te maken.

De grote plassen worden bevaren door de ‘pleziervaart’. De slootjes en kleinere plassen lenen zich uitstekend voor een tocht met roeiboot of kano. Aan het Zuideinde liggen verschillende jachthavens en botenverhuurders.  Meer noordelijk en oostelijk in dit gebied liggen plassen van een aanzienlijk kleinschaliger type, zoals het Maarten Freeke Wije. Deze zijn bereikbaar met kano, roeiboot en fluisterboot. Op de plassen zelf kunnen vergunninghouders ook met een motorboot varen.